Laskesuuskamise eri 2020/21

erapoolikult ERR'i ülekannetest

Muidugi on kahju, omamoodi, et hooaeg ümber, aga kindlasti ei igatse ma neid ülekandeid teostamise osas! Teisalt, hetkel pole mul suurt valikut.

  1. Tuleb õppida rääkima eesti keeles, korrektses eesti keeles. Seega, päris juhuslikke "kuusikuid" ja "siis"itajaid ei maksaks ikka eetrisse lasta. Seda enam, et selline otse-eeter ei ole mitte hommik kanaga vaid aste keerukam, lisandub emotsioon ja seda enam tuleb enne mõelda ja siis öelda, mitte a'la Ligi ja Co kombel, et enne öelda ja siis mõelda. Parim kommentaator on sealmail Osila, pole kahtlustki, kuigi kipub ka "siis"itama, aga keele selgus ning asjatundlikkus on tasemel. Ei ole mina veel tabanud, et Osila seaks ennast kõrgemale sellest, mida ta kommenteerib, mida siinkohal tegid pea kõik kommenteerijad. Temaga (~ Osila'ga) viimati kergejõustiku sise-EM'i kommenteerinud oli ka hea. Õppige, Tiisler'id jt. Selleks ei ole vaja kaugele minna.

  2. Kommenteerija "mina" tuleks jätta koju, kui-iganes-suur see "mina" ka ei oleks. Kui seda ei suuda, istugi kodus. Koos oma "mina"ga.

  3. Ning, ehk olete valesti aru saanud - tõik, et teile on mikrofon kätte antud, ei tee teist veel meie juhte. Ma saan aru, et eksiarvamus on varmas tulema. Selline eksiarvamus on paljusid juhuslikke (ametnikke) esile toonud.

  4. ERR'i otse-eetris (silmas pidades antud konteksti) ei sobi tervitusi saata oma tuttavatele.

  5. Samuti ei ole sobiv kommentaatorite vastastikune tögamine, tsirkuseks on samuti teine koht. Aeg-ajalt ehk sobitubki, tehtuna väga peenetundeliselt ning parem vähem kui liiast. Kerge tee labasuseni minna, aeg-ajalt nii juhtuski.

  6. Rahvusvaheline telepilt peab olema püha, seda ei tohiks segada mula näitamisega, eriti maskis mula näitamisega, mis pealegi on vaegkuuljatele arusaamatu. Mula peab jääma ekraani taha.

  7. Kohalike sportlaste portreesid ei tuleks näidata täisekraanil vaid need tuleks, kasvõi järjestikku, paigutada ekraani paremale ülesse.

  8. Stardinimekirjade jms. info ajal ei tohiks ekraanile midagi muud manada.

  9. Need siutsud-säutsud jms. ei tohi risustada telepilti sootuks. Kui rullnoklus veres, siis laske käia n-ks oma kodulehel vm-l ja suhelge ja imetlege seal ennast. Ma'i ole ka kindel, et selliste ekraanirisustajate sisu sobivust tohiks hinnata keegi ... suvaline. ERR'is kindlasti mitte. Aga, nii-v-teisiti, TV-ekraanil ei ole sellisel kohta.

  10. Kohapeale tuleks segajaid saata vaid ... sootuks viirusvabal ajal, mitte "premeerida" reisiga praegusel ajal. Lisaks, kui leiate, et pole raha näidata võistlusi A-st O-ni, siis esmalt kulutage raha selleks soliidsuseks ja alles siis hakakem kulutama seda mujale, see on mh-s ka minu raha! See MM'iks komandeeritute hulk oli ikka liig-mis-liig, uskumatu, et ERR saatis sinna sellise seltskonna, samas, ühtegi võistlust ei näidatud korrektselt algusest lõpuni! (Ka viimast etappi ei saa lugeda selliseks, kuna maskis mula näitamine rikkus alguse.) Olgu nimetet et filmi lõputiitrid on filmi osa! st. et ka autasustamine ja punktitabelid ja võitja intervjuu on selle "filmi" osa. Maskis mula ja eneseimetlemine ei ole filmi osa! Selle filmi.

  11. Võistluse kohapealne mis-iganes isetegevus ei tohiks samuti segada rahvusvahelise telepildi kannet! Kui just vaja, siis kasutage ekraani nurkasid. Ekraani kaheks jagamine pole lahendus, siis ei ole korralikult näha kumbagi, avainimestel puudub võimalus soetada 100"-seid ekraane.

  12. Praegustel juhtudel näidati 90% ka kohapealselt kas siis kaheks jagatuna ekraanil v täisekraanil mula. Näidati mula, mis võib sobida vaid ekraani taha, ei ole vaja mula näidata, eriti maskis mula! Lugege mu huulilt - MULA EI OLE VAJA NÄIDATA!

  13. Võistlus tuleb näidata algusest lõpuni, st. vähemasti arvates selle kohakaardi ilmutamisest kuni autasustamisteni. Vahepealsete segamisteta! Jah, võiks ka täies ulatuse näidata avakaardist ka 5 minutit varemalt, mil ... igasugu huvitavat pilti usutavasti pakutakse.

  14. Kui on soov edastada mingeid omakootud videoid, siis ... varuge selleks lisaaega või manage need oma kodulehel internetis. Muidugi, kriitikameel peaks olema ka videote tegemisel, MM'i aegu tehti ... noh, lausa lapsikuid esitlusi. Ja seda kõike manati rahvusvahelise otseülekande ajal. Lubamatu.

  15. Lasketiirus omade tulemuste esitamiseks, mil rahvusvaheline telepilt on ammu liidritel ja sisuliselt olulisemal, tuleks leida lahendus lasketulemuste kuvamiseks ka n-ks ekraani paremal koos nime ja tulemusega, aga põhipilt oleks ikka otsene võistlus. Ekraani kahestamine ei ole hea lahendus, sest - nagu nimete - teeb mõlema ekraani loetamatuks. Täisekraanil aga lasketiiru kuivamine on kogu võistluse jälgimise suhtes vägivaldne. Ehk on olemas selline tehniline lahendus!? Kas uurida IBU'lt v mis-iganes neid lahendusi edastab. Euro-mis-iganes.

  16. Sama võistluse ülekandmine kahel telekanalil on minu hinnangul liiast ja ikka neetult raiskamine. Selle asemel tuleks eelöeldult harmoniseerida telepilt (ilma igasuguse tsirkuseta ja mh-s maskis m..a näitamiseta), helikanal aga suunata kahesse. Ja seda kõiil ülekannetele, et ka vene keelt eelistavatel oleks variant.

  17. Samuti tuleks teha helikanal, mis edastab vaid rahvusvahelist heli, andmaks võimaluse meile, kes eelistaks mitte kuulata ...

  18. Tavasuuskamist tuleks ka näidata, vaatamata sellele, et see pole ehk niivõrd vaatemänguline ja tsirkuseks ka vähem kohta.

Kokkuvõtvalt ETV(2)'le hindeks 2 (5 palli süsteemis). Kindel 2. ETV+'ile, kui vähe ka seda oli, hindeks 3. ETV omad kipuvad seda spordivõistlust tsirkuseks muutma. Parimaks kommentaatoriks hindaks siinkohal ehk Ader'it, kuigi keele osas on tal tublisti õppimist. Tema oli enamasti ikka "asja juures".

21.03.2021

Östersund. Võistlusi lükati ilmastikuolude tõttu edasi. Edastas maskis nägu, kes sinna kohale saadetud koroonat püüdma. Pühaliku maskiilmega teatas ka, et selle asemel näidatakse seda teise koha "kuulsat" sõitu. Muidugi ei maininud ta oma suure ja vahutava jutu sisse, et see "saavutus" toimus väga hõredas konkurentsis, väga hõredas. Ja kindlasti mainimist väärt hõredas konkurentsis. Medalil ja medalil on vahe. Medalil ja kohal ka, ütleks mina. Et aus olla. Normaalne inimene oleks. Aus. Selle sõidu asemel oleks võinud näidata "tõelist saavutust" 10. koha osas viimatiselt. Aga ... mida oodata medalisärast jm-st pimestatuilt!

Naiste mass-start. Algul ikka maskis m..a näitamine. ETV+ aitas välja nii alguspildi näitamisel kui päästis neist siutsudest ja parasiitsõnade paraadist. Lõpus said nad taas maskis mula näidata, aga ETV+ näitas ikka asjalikku pilti, ka lõpuintervjuud ja ka kokkuvõtvaid tabeleid. Sealt nägi seda, millest ETV televaataja üldiselt ilma jäetakse, et vaadata maskis m..a. Aga ETV(2) pool ikka masendav. Alla arvestust.

Meeste mass-start. Taas maskis m..a näitamine, paraku ei saanud televiisorist ka ETV+'i pageda. Ma'i tea, miks ma pean kuulama vanema Tiisler'i ja selle teise mingeid heietusi, kuidas nemad midagi teevad!? Kes on nemad!? See annab veel tunnistust, et ERR'is on ikka arusaamad paigast ära, kuidas peab otseülekandeid kommenteerima ja mida ning kuidas peaks näitama. Kommentaaride osas peaks Tiislerid ja Co võtma eeskuju Osila'st jt-st, kes kommenteerivad ikka seda, mis toimub, ilma enese imetlemiseta ja esile tõstmata, see on kvaliteedimärk. Keele kasutamisest, pean silmas keelelisust, on Osila ikka mitu pead neist üle. ... Mh. Lõpus keerasin end ETV+i lehele, et saada säästetud sellest maskis m..ast, mida Tiisler ja Co viljelevad.

Ma ei saa kuidagi lahti mõttest, et kas polnud mitte seksistlik, et näidati vaid meeste võistluse autasustamimisi!?, naiste oma mitte. Ehk mitte, vähemasti thalikult, arvaks, aga see näitab veel seda ERR'i kvaliteeti! Niru kvaliteeti.

Jah, ka mina tahan laskesuusatamist vaadata, aga seda kvaliteetselt!

20.03.2021

Östersund. Naiste jälitus. Alguses ETV's taas maskis m..a näitamine, jah, "m..a", sest ajab tigedaks!, selle asemel, et näidata rahvusvahelist telepilti, näitab televisioon maskis m..a, mida võiks (tuleks) ju suunata tahaplaanile ja pilti ikka suusatajatest ja suusatamisest näidata, nende ettevalmistus kuulub sinna juurde, küll mitte see m..a! Saamatud, no ausalt. Ning keset stardinimekirja manas ETV taas täisekraanile portree. Ma kohe tahaks raputada neid rullnokki, kes seda reziid jms. teevad/planeerivad. Kas tõesti ei leia sinna kedagi täiskasvanut!? Säästsin ennast ETV's edastatavatest niuksudest ekraanil ja ekraani jagamistest ja jututoast ning lülitusin ETV+'ile, ok, vähemasti pilt segamatu ja nii eile kui täna ei riivanud kõrva ETV+'is ka "siis"itamised jm. parasiitsõnade kasutamised, mis ETV aj ETV2 jutus on nii sagedane ja näitab ilmekalt kommentaatorite professionaalsust, kui mitte öelda ebaprofessionaalsust. Võistlus ei olnud veel läbi, kui tabasin, et ETV's näidati juba taas m..a, maskides m..a, ETV+'is sai lõpunimekirja siiski vaadatud, 3 mintsi varem lõpetasid nemad ülekande, ETV aga ... maskides m..a näitamine. Häbiväärt niru kanne!
Õnneks, jah, "õnneks", ei ole meeste jälituses ETV'lastel varianti ennast nii palju imetleda ja ennast rohkem kuulata, ehk näeb ka rohkem telepilti, siiski kahtlane, too koroonapüüdja ju peab seal jutustama ja ETV peab seda maskis mula näitama, rääkimata juba nende mõttetute siutsude ekraniseerimisest, ai-jah! Paraku pole sel tuleval ülekandel ETV+'i enam abiks.

Meeste jälitus. Alguses taas maskis jutu näitamine, seega suur osa rahvusvahelisest telepildist kaotsis, lõpus sama lugu, aga siis kiireks, sest mingil imelikul juhtumil näitasid nad seekord võitja intervjuud, ei saanudki ma aru, kogemata, ilmselgelt tahtis to sinna saadetu enda maskis jutu näitamist. Aga ... "tore" oli kuulata, kuidas kaks kommentaatorit arutlesid, et aga Boe (JT) sai ju pisikese jälituse karika, et kas ta ikka on sellega rahul ja kas ta üldse mõtleb sellele jne. Pikalt jutustasid, tegid aega. Teadmata, et tegelt võitis selle karika sootuks Laegreid. Samuti arutlesid nad seal kahekesi, et homme läheb kollase (liidri)maikaga rajale juba Laegreid, kuna too juhib punktiga, aga unustasid oma lobas sootuks, et nemad rehkendasid "virtuaalset" punktiedu, mis astub jõusse alles peale viimast sõitu. Profid, no tõesti!

19.03.2021

Östersund. Naiste sprint. Tiril'it ei murra! Ja siinne Talihärm ka tubli, Bulgaaria Todorova'st rääkimata. Aga mitte ERR. See on masendav. Esmalt, oli vaja sinna taas saata see "koroonapüüdja" noorem Tiisler, kelle maskis juttu näidati (näidati juttu!, ETV's, taas) sissejuhatuseks. Selle tühja mula ajal ei saadud näidata siinsete portreesid, ikka täisekraanil oli vaja need esile tuua stardinimekirja ajal. Veidi päästis minu frustratsiooni tõik, et ka ETV+ kandis sama üle ja seal esitati portreed varem, st. mitte stardinimekirja ajal. (Milleks need portreed sootuks vaja selliselt pealetükkivalt üle terve ekraani "maalida", sellest mina aru ei saa!) ETV+ päästis ka mind seekord ilmselt paljust segavast, mis ETV2's toimus (pean silmas maskide näitamist sõidu vahel, lülitumisi kahele pisikesele ekraanile jms.), mh-s neist eriti mõttetutest ja televaatajat ahistavatest siutsudest vms. määrivast trump'ismist, seega vaatasin enamuse aja ETV+, nemad aga lõpetasid oma 17 minutit varem, ETV2's veel toimus, aga näidati taas selle mehikese maskis mula, selle asemel, et võitja intervjuud jm. näidata, lõpetati 15 minutit varem. Olete seal ERR'is ikka s...d, ma'i oska muud öelda. Masendav!

"70 parima seas".

Meeste sprint. Algul ikka maskis jutu näitamine, portreed stardinimekirja ajal, ETV+'is enne nimekirja. ETV2's vahepeal mõttetu mula ja ekraani kahestamine, segatakse nii treenereid kui vaatajaid. ETV+ lõpetas 10+ minutit varem, ETV2 näitas maskis mula, lõpetati ka 10-kond minutit varem, kak-ras ekraanil juba rahvusvahelise telepildi intervjuud, aga keerati maskis mula peale, see eneseimetlemine ikka olulisem.

14.03.2021

Nove Mesto. 2+2 segateade. Ikka maaliti portreed pikalt täisekraanile, ahistamine!, vahepeal taas noorem Tiisler soovis halba vastastele, lubamatu, need nõmedad siutsud toodi endiselt ekraanile, lõpetati 10-kond minutit varem, enne seda lõpetati loba oma paar minutit, aga, no, miks ei näidata neid efiire lõpuni!? Planeeritud on nagunii ihnsalt, aga ikka ei saa sedagi näidatud.

1+1 segateade. Ikka sama portreede ja siutsude ahistamistsükkel.

"Roeiseland sai 7 kulda." Ei saanud, 5 sai.

13.03.2021

Nove Mesto. Meeste jälitus. Alguses mingit videot ajal, mil stardinimekiri ekraanil oli, ehk oleks seda Laegreid'i elu võinud näidata n-ks selle 7 varem lõpetatud minuti sees, ah!? Ikka piuksud ahistamas ja see jutt ... kohati ikka nii "kollane", see pisike poiss on vaata et parim neist kommentaatoritest, asjalikum, kuigi teinekord hääldustega ja terminitega tekib probleeme.

Naiste jälitus. Vaja oli Tiril'i eilset liikumist korrata siinkohal rahvusvahelise pildi ajal!? Muidugi, mullegi meeldib Tiril, aga ... ei oleks vaja olnud. Nojah, portreesid te, vaesekesed, täna ilustada ei saanud kummalgi sõidul ...! Peab tunnistama, kuidagi kergem vaadata, kui pole portreesid jm. Taas lõpetati 7 minutit varem, olete ikka küll! Oleks ju võinud - võiksite! - lasta ülekande aja täis, mulata oleks veelgi parem, st. kommentaatorite mulata. Sel ajal näeks üldseise, kuulaks Tiril'i jt. intervjuusid ja ehk tabaks isegi autasustamist, film ikka täiega, st. subtiitrid ka. Kuigi olete planeerinud neid kandeid juba selliselt, et ega sinna kogu võistlus ei mahutu. Aga leiate raha kohale saatmiseks jms.

12.03.2021

Nove Mesto. Naiste sprint. Tubli, Tiril! Aga ETV mitte nii. Ikka vaja stardinimekirja ajal portreesid esitada, ikka need piuksud ahistamas ekraani. Seekord see noorem Tiisler soovis konkurendile halba, et tema poolt eelistatu saaks edu, aga ... see ei sobi ei normaalsele inimesele ega ka mitte telekommentaatorile. Imede-ime, Tiril'i intervjuud näidati, aga kiire sõit ole, rohkemat mitte, 7 minutit varem lõpetati, oleks olnud aega küll näidata pilti.

11.03.2021

Nove Mesto. Meeste sprint. Ikka sama. "niiöelda"/"siis" mula, plakatid pikalt täisekraanil stardinimekirja ajal, siutsude tobedused ekraani ahistamas, 7 minutit varem lõpp, ei mingit võitjaintervjuud ega rahvusvahelist telepilti, eelistatavalt "siis"-itajate lobata. "Kirsiks tordil" oli sel korral ETV ... no ikka tõeline prohmakas! ... keset võistluse ülekannet ilmus ETV2 ekraanile "eneseimetlejate" ringi vaade ja seda oma 10-kond minutit. Sel ajal olid olulised tegijad sel võistlusel juba lõpetanud, sh-s võitja. ETV oma parimas!

Peaks olema ju võimalus kasvõi "puhas" helikanal lisada, st. vaid see heli, mis rahvusvahelist pilti saadab. Samuti, kordan, see siutsudega ekraani rämpsustamine tuleb lõpetada, ilmselge ahistamine ja labasus. Ning nende portreede esitamine kas lõpetage, pange spordiportaali, või lisage need n-ks paremale ekraani nurka, aga mitte nii kaua ja nii üle terve ekraani, labane seegi.

07.03.2021

Nove Mesto. Naiste jälitus. Nii masendavalt pealetükkiv on see terve ekraani katmine kohalike portreedega, masendavalt. Ja pikalt hoitakse ka. Kuigi ka seekord ei tabanud nad stardinimekirja, hea seegi. Samuti on masendavalt pealetükkiv see vähem ja rohkem nõmedate piiksude ekraanile manamine, no milleks!? Seekord lõpetati ülekanne taas ca 10 minutit varem, ei saanud lasta aja lõpuni rahvusvahelist telepilti korduste ja ehk ka autasustamisega. Kuigi peab vist tänulik olema, et kiirele sõidule tānu mahtus võitjaintervjuu ülekandesse, seda ei juhtu sellel kanalil just mitte tihti (~ haruharva), kuigi ehk aega oleks, aga kas ei näidata või mulatakse niisama sel ajal, sedagi on juhtunud. Taas see ooperilaulja tervitas kedagi omastest, no, see ei sobi kuidagi soliidsele kanalile ja soliidsesse ülekandesse.

Meeste jälitus. Portree, piuksud, varem lõpetamine ja tühi jutt. Ei midagi uut. Hindeks ebarahuldav.

06.03.2021

Nove Mesto. Naiste sprint. Algul ikka sama loba, portreesid esitati seekordki enne stardinimekirja, hea seegi. Lõpetati pea 5 minutit varem, lõpunimekirja just esitati. Muidugi need sisutud piiksud ekraanil.

Meeste sprint. Portreed seekord peale stardinimekirja, paraku jääb sel ajal vaatamata rahvusvaheline telepilt. Lõpetati oma 3 minut8it varem, ei raatsitud oodata kõiki finisissegi, mõned olid veel, need minutid oleks ikka võinud pilti vaadata.

Mis puudutab seda loba, siis eile ja täna oli üle hulga aja võimalus vaadata kergejõustikku ja kuulata Osila (ja ... Kilumets, vist) kommentaare. Kuigi Osila kipub - minu suureks kurvastuseks - ka "siis"itama, siis sisuliselt on see kuis öö ja päev võrreldes laskesuuskamise omaga. Osila ei lasku lapsustesse, ei tervita oma tuttavaid jms. Lisaks ei tooda ekraanile neid nõmedaid tviite, see ... kuidagi labastab nii ERR'i kui konkreetset ülekannet. Kui keegi oma pisukeses soovib, siis kuvagu neid mõttetusi kuskil "omas mahlas", aga rahvusringhääling ei ole see koht!

05.03.2021

Nove Mesto. Meeste teade. Pildi osas rikkus vaid kohalik rezii, lõpus kadus pilt rajalt, graafika tagasisaamisega läks ikka aega. Muus osas ... kuis enne, "siis ja "niiöelda" kahekesi. Kahjuks ei saanud nad kellegi portreesid seekord ekraanile manada, polnud põhjust, võitis vaid ülekanne. Lollid piiksud aga maandusid ikka ekraanile. Ning 5 minutit enne aega lõpetati ülekanne. Nagu ikka. ERR'i Spordil on arenemisruumi, pole kahtlustki, aga arvan, et nad ei arene.

"Mitte ainult laskesuusatamises vaid ka suures spordis".

04.03.2021

Nove mesto. Naiste teade. Huh, õnneks ei ole "koroonapüüdjaid" kohale saadetud, see tähendab aga enam telepilti ja vähem segamist, ka "meie" suusatajate ja treenerite segamist. Seekord suudeti kohalike foto panna ekraanile enne stardinimekirja, kas tõesti õpitakse!? Kuigi, kas tõesti on vaja seda täisekraanil nii hirmatu kaua hoida? Ei ole. Ja neid piukse ei ole ka vaja ekraanile manada, ei ole. Kui soovite, laske neid arvutivariandis/arvutis eraldi aknakeses, lasku seal enda olluseid ribadeks. Muidugi, "niiöelda" ja "siis" ... ei saa nood kuidagi neist parasiitsõnadest lahti, valusalt kõrvale. Professionaalid. Ja ... 15 minutit ülekandeaega, aga ikkagi ei saa näidata ei intervjuusid ega autasustamist ega muud. Olete ikka ...!

Kokkuvõtvalt MM'ist ülekannete valguses:

  1. Maskis mula näitamine. Pikk näitamine. Ja oleks siis väärt mula! Mula on mula.

  2. Stardinimekirjade (vm. rahvusvahelise telepildi) ajal tuuakse täisekraanile "kohalike portreed".

  3. Ekraanipildi jagamine kaheks pisikeseks kastiks, enamasti selleks, et mula näidata.

  4. Ka võistluse eelselt, st. mil rahvusvaheline telepilt algab, on televaatajale huvitavat pilti näidata, selle asemel mula. Maskis mula.

  5. Nõmedad "kodukootud" videoklipid. Ja sedagi edastatakse rahvusvahelise telepildi ajal.

  6. Lõpus enamasti samuti maskis mula näitamine.

  7. Tihtipeale ei mingit lõpuprotokolli.

  8. Ei iial autasustamist.

  9. Haruharva, vist korra sel perioodil, võitja intervjuud. Ühel korral lihtsalt aeti oma mula, mil pildis võitja intervjuu.

  10. Ega see ülekande aegne jutt ka teab-mis ... kvaliteetne polnud. Allapoole "harju keskmist", ütleks. Kuigi neil on Osila võtta. Lisaks need parasiitväljendid, a'la "siis"itamine. ... Kui pilt oleks segamatu, siis kannataks selle jutu ära.

  11. Leian ka, et ERR ei peaks oma telepilti risustama mingite sotsmeedia piuksudega. Kui ka sisutühjad need ei oleks! Soovite, siis laske seda oma portaalis kuskil eraldi real. Aga kindlasti mitte ametlikus telepildis.

  12. See, et spordivõistlust ei näidata algusest lõpuni, st. ka autasustamist ja võitjaintervjuud, on sama ebasoliidne, kui ei näidataks filmi lõputiitritega nagu - kui ma mäletan - tegid kommertskanalid, et rohkem reklaami saaks edastada. (Ma'i tea, kas nad enam teevad, aastaid ei ole kommertskanaleid vaadanud. Usun, et teevad.) ... Madal! Olgu nimetet, et hindan väga, et ERR näitab filme soliidselt algusest lõpuni.

  13. Milleks sinna komandeerida selline brigaad!? See ei ole ei rahaliselt ega sisuliselt mõttekas. Rääkimata aega, mil seda tehti, a'la saadeti koroonat püüdma/levitama. Lisaks, tundub mulle, seda tehakse teiste spordialade edastamise arvelt. Mil oleme ETV's näinud korvpalli!? Tavasuuskamist!? Viimase MM ka kohe tulemas, kas näeme ETV's!? ...

  14. Samuti, AD 2021 ei peaks samaaegselt kahte telekanalit kasutama ühe pildi edastamiseks, heli saab tänapäeval valida või siis see peaks olema tehniliselt võimalik ka arvutist vaadatuna, arenegem! Teisalt, saan aru, et sellisel juhul peaks olema pildiedastus kvaliteetne, segamatu "komandeeritute poolt", mitte a'la ERR seda ETV's teeb. Teisalt, seekord sai aeg-ajalt "pageda" normaalset ülekannet vaatama ETV+'i, kus nõmedusi vähem.

  15. Nii mõnelgi korral lõpetati ülekanne oma 10-kond minutit varem, mil oleks võinud veel rahvusvahelist telepilt edastada. Muidugi, ma'i tea, mis lepingud jms. on, aga ... tuleme tagasi taas selle soliidsuse teema juurde. Kui keegi ütleb, et pole raha vms., siis vastaks, et ärge saatke sinna horde kohale, see aitaks raha kokku hoida, laiemas rahalises perspektiivis ajagem Kadriorg laiali ning valigem Toompea'le 51 saadikut, raha seegi!

  16. Nagu ... võistluse edastus oli teisejärguline, olulisem oli "pisikese mina" edastus. Omal ajal arvasin, et selle Kalju-mis-iganes lahkumisega saab ETV Sport normaalseks, aga ... sealsed probleemid on sügavamad. ... Ja kui ERR võtab (on võtnud) oma kavva sellised "kodukäijad"-laadsed saated, siis pole head loota, kui et "rõõmsa näoga, lilled süles, allakäigutrepist üles". Kurb.

21.02.2021

Pokljuka MM'i viimane päev. Naiste mass-start ja meeste mass-start ehk ühisstardid. Õnneks ei olnud kohalikke stardis, seega ei segatud (loe: ERR ei seganud!) stardilisti vaatamist "portreede" esitamisega ega ka võistlust nende "reporterite" mula poolt. Aga see ei takistanud neid nõmedusi ekraanile toomast, samuti, endiselt muliseti alguses maskides, st. näidati (!) maskis mula. ETV+'i sai lülitet, siis nägi veidi rohkem algusest ka. Ning lõpuga sama jama, ajal, mil ETV+'ist nägi võistluse pilti, näitas ETV maskis mula, "näpuga" vahepeal rahvusvahelist telepilti, kus kordused jm. Aga neist vaid hetked. Siis endiselt maskis mula. Ei mingit võitjaintervjuud ega lõpuprotokolli, samuti ei raatsinud isegi seda prantslasest jälituse (2x) maailmameistrit, kes seekord viimane, finisisse oodata, ETV+ raatsis, kuigi lõpuprotokolli esituse katkestas poolelt. ETV's aga nautisid need kujud taas endi seltskonda ja kuulasid omaenda häält, ei midagi uut! Edevuse laat seegi. ... Kuramus, edvistagu ja toogu nõmedusi ekraanile oma portaalis, aga ametlik (~ õhu kaudu) telekanal pidagu end ikka soliidselt ülal.

Ei näinud me ühtegi autasustamist! Nagu ma siin korduvalt olen kirjutanud - selle edvistavate hordide saatmise asemel sinna oleks saanud teha korralikud kanded algusest lõpuni, olete ikka "profid".
ERR'i ülekanded Pokljukast hindeks 2 viie-pallisel skaalal. Mitterahuldav. Ise nad (need ülekandjad) olid kindlasti rahul! Ma'i imesta!

Ahjaa, et ei unuks. Ma'i tea, minu meelest ei sobi ERR'is ega mujal näidata neid mõnele "nostalgilisi" filme, kus see dopingutohter Alaver end esitleb. Pealegi, arvate, et see tolle "meistri kokteilid" ei puudutanud tema siinseid "õpilasi"! Ebameeldivad kujud on tolle aja ... "need". Nii palju pettu(mu)st!, et selle eest neid ... "risti lüüa" on vähe.

20.02.2021

Naiste teade. Ikka sama jama - algul maskides jutt telepildi asemel, st. suuskamise rahvusvahelise pildi asemel. Stardinimekirja ajal suured fotod tervel ekraanil, muidugi. Mõttetud siutsud vaja tuua ekraanile risustama. Ja lõpus mulisesid ka selle asemel, et näidata intervjuusid võitjalt jms. suusapilti, näidati maskis nägusid ja oma 10-kond minutit veel, uskumatu. Ja varem lõpetati, oleks aega olnud.

Meeste teade. Suuresti sama, algul mula maskis ja mõttetu "kodukootu" rahvusvahelise telepildi asemel. Siutsurisu ka. Lõpus jagati ekraan pooleks ja mõnda aega sai "lukuaugust" vaadata asjalikku pilti ka, teisel näidati maskis mula, no milleks ometi!? Christiansen'i intervjuu ajal oli "punapea" hoos oma mulaga. Siis aga taas täisekraanilt maskis mula!

Jah, Eesti suusamansa pigem ebaõnnestus, aga ERR'i ülekanded on alla igasugu normaalset arvestust. Mingi ... käputäie vennikeste etendus. Tuleb lähtuda, et rahvusvaheline telepilt on püha. Kui tahate, siis mulage, aga ekraani taga. Ning võistlust tuleb näidata algusest kuni autasustamiseni! Raha, paistab selle "etenduse" rahastamisest, peaks jätkuma, tuleb seda mõistlikult kulutada.

18.02.2021

1x1 segateade. Alguseks ... nostalgia selle 2. koha osas, mis oli ju ilmselgelt saavutatud mitte konkurentsis parimatega. Ja eriti lapsemeelne oli see teine video teatevahetustest, uskumatu, mille peale neil raha jätkub. Näidaku ERR selle asemel ka tavasuuskamist ning korvpalli jt. spordialasid kui et sellist lapsikust. Muidugi oli stardinimekirja ajal vaja nägusid manada, üle terve ekraani. Ning nende mõttetute siutsudega oli vaja ka ülekannet risustada. Ja lõpus ei näidanud ERR enam võistlust vaid lobisesid, st. näitasid maskis juttu! ETV+ oli veidi abiks, aga ... planeerimine taas nibin-nabin. Olgu nimetet, et EST'i seekordne 10. koht oli/on (sisuliselt) väärtuslikum kui see 2. koht, viimane ei kajastanud kaugeltki tolle aja jõuvahekordi.

17.02.2021

Meeste tavadistants. Muidugi maskis molud alguses ja loba, keset stardinimekirja oli vaja manada kolm nägu tervele ekraanile, usutavasti pikaks ajaks. Õnneks oli tol hetkel ETV+ eetris samaga, nii et sain pageda. Ajaplaneeringuga "pandi puusse", taas, nii et lõpuni ei näidatud, st. et viimased oleks finišis. Tüüpiline ERR.

"Nii-öelda" mõttetera(d). "A, Peiffer on Östersund'i valitsev maailmameister", sama, mis a'la "Ukraina trikoloor" "tera" varasemast. Meenutaks, et vahepeal on olnud ka Antholz'i MM ja seal võitis teatavasti M. Fourcade, kes on seega "valitsev maailmameister". Kuniks viimane võistleja finišis sel korral ja uus valitsev maailmameister "kroonitud".

16.02.2021

Naiste tavadistants. Alustati hilja, ei saa ma aru, kes töll seal neid kandeid planeerib. Ja sel ajal, mil stardinimekiri ekraanil keris, oli ETV's vaja mingit intervjuud üle terve ekraani manada. Samuti "taasavastati", et vaja siinsete iluplakateid tervel ekraanil pikalt hoida! Aga hea, et ETV+'i nad ei solgi, kuigi ... milleks kahel kanalil ühte pilti näidata, st. sisuliselt, arusaamatu kulu, teksti annaks ju edastada ka samal kanalil. Nojah. ETV+ oli abiks ka neil ekraanide kahestamisel. Mõlemad kanalid lõpetasid 15 minutit varem, ETV+ just keset võitja intervjuud, ETV's samal ajal näidati rahvusvahelise telepildi asemel kahte maskis mulajat. Juba enne viimase võistleja saabumist, lasi ETV pikalt intervjuusid, unustades suusatamise sootuks. Palju õnne, ERR!, niru oled.

"Mööda lasta on lihtsam kui pihta lasta."

14.02.2021

Meeste jälitus. Ikka algul maskis mula ja seda koguekraanil. Õnneks ETV+, sealt asjalikum. Ja pole seal ka neid siutsumisi ekraanil. Lõpus, muidugi, pildi asemel mula ja maskid täisekraanil. Ajab tigedaks. Isegi võistlejaid ei saadud kõiki näidata finisisse tulemas, oli vaja maskides mula näidata, saamatud!
Naiste jälitus. Suurelt ikka sama jama - mula alguses täisekraanil, maskides, lõpus sama. Selle asemel, et Eckhoff'i intervjuud rahvusvahelises pildis, selle asemel oli vaja mula ja maske näidata. Professionaalid! Päh!

13.02.2021

Naiste sprint. Tiril, tubli! Muidugi algas ülekanne maskipeoga üle terve ekraani. Õnneks nad neid võistlejate nägusid enam üle terve ekraani ei esita, keegi ilmselt keelas ega nad ise poleks aru saanud. Aga milleks ikka sinna 4+ neid kohale saata, sellest ma ei saa aru, ilmselge raiskamine ka tavalisemal ajal. Lõpuks taas maskis kaks nägu ja tühi jutt. Ja üle ekraani. Keerasin heli maha, aga vaatasin lootusega, et ehk autasustamist vm., aga ... ei. Viis minutit varem pillid kotti, aga enne anti veidi maskis molude ja sisutu mula näitamise ajal ka aimu ettevalmistustest autasustamiseks. Fantastiliselt ebaprofessionaalne tele, pole midagi öelda. Muidugi, ikka neid mõttetuid siutsumisi ka teleekraanile!, no milleks!

12.02.2021

Meeste sprint. Algas ja lõppes see ülekanne maskide vaatamise ja kuulamisega, täisekraanil tühi jutt. Selle asemel, et rahvusvahelist telepilti edastada. Ma'i imesta. See "kuusik" ei oska maski ka kanda, nina lahti. Ülekanne sõidu ajal enam-vähem, kui ehk va. Punapea "siis"itamine, mis kõrva hakkas, vanema Tiisler'i "lasi maha" (märkide kohta) ja selle lobiseja Zahkna intervjuu, mis, tõsi, oli poolel ekraanil, aga ... nii et ei näinud kumbagi eriti. Aga milleks juttu vaadata, ma'i saa aru. Eriti mittearukat juttu. Lõpetati 5 minutit varem, taas mõttetu lobaga.

10.02.2021

Pokljuka MM. Mõtlen juba ette õudusega, kuidas too koha peale sõitnud ERR'i seltskond (armaada) selle suusapeo (minu tarvis) ära rikuvad! Milleks neid (eriti praegusel "katku ajal") sinna saata!? Mõttetu raha raiskamine. Mis lisaväärtust see annab siinsele vaatajale!? Ei mingit. Selle asemel tehke kvaliteetne ülekanne, ilma tsirkuseta, otsast lõpuni, st. rahvusvahelise telepildi ametlikust algusest kuniks autasustamiseni, ilma igasugu vahelesegamiseta. Kui just peate mulama, siis ärge oma mula ekraanil esitage, ega ka teiste eneseimetlejate piiksusid. Teate, laskesuusatamine on piisavalt atraktiivne ka ilma selleta ... mida te seal kipute tegema.

2x2 segateade. Nojah, ega ma eelnimetatuga palju ei eksinud. Algul mõttetu mula, mingi intervjuu ja seda taas rahvusvahelise telepildi ajal. Õnneks unustati (!) siinsete suusatajate näod manada (täis)ekraanile, loodan, et see ei olnud juhuslik unustamine vaid ... "unustamine" igaveseks. Siiski manati ekraanile mõttetuid niuksumisi. Ja pilti lõpuni ei saadud näidata, rahvusvahelisi pildi asemel mingid maskides näod ja mõttetu jutt, täisekraanil, no milleks!?

24.01.2021

Anhtolz-Anterselva. Naiste teade. Noorema Tiisleri mula kohapeal rahvusvahelise telepildi asemel, see ajab ikka tigedaks. Jutt ka selline ... Näidake samal ajal neid fotosid, kui just peate, aga ei, ikka stardinimekirja vm. ajal. Tervel ekraanil. Samuti ei ole mõtet "mula" näidata! Maskis mula veel ka. Ja need niutsumised, eriti mõttetud, milleks toita neid eneseimetlejaid. Ning intervjuud peaksid ka jääma ekraani taha. Lõpumula pildi asemel ja varem lõpetati, kuigi ... Nojah.

Meeste mass-start. Ikka sama alguse mula. Loginov'i kaitsmine nooremal Tiisler'il südameteema. Selge, et too oli dopingupatune, kahtlusteta. Ja see märk on tal otsa ees! Lisaks, me ei tea, mis eelise see talle on andnud terveks eluks. Kaitseadvokaat! ... Ikka mula pildi asemel. Hea, et kohalikke polnud, fotod ei seganud. Niutsud aga endiselt. Mula lõpus ka ja ca 9 minutit enne ülekanne kokku, ei-ei, ometi ju ei näita soliidselt ka intervjuusid rahvusvahelisel pildil ega autasustamisi! Kus sa sellega! Enam saadame armaada mõttetuid koha peale! Odavad sellid, kel paistab raha olevat.

Ma oleksin nõus leppima selle tavamulaga ekraani taga, aga ma ei lepi, et rahvusvahelist pilti risustatakse, ka see ekraani kaheks jaotamine on risustamine. Lisaks, leidkem ometi vahendid terve ülekande tarvis - autasustamised sh-s.

23.01.2021

Antholz-Anterselva. Naiste mass-start ehk ühisstart. Algas lobaga kohapealt ja mõttetu Wierer'i-teemalise videoga. Oma loba said napilt enne stardinimekirja tehtud. Milleks näidata loba, maskis nägusid, asjalikku pilti peaks näitama, loba - kui just peab - võib jääda ekraani taha. Ja need mõttetud eneseimetlejate tekste poleks vaja ka ekraanile tuua, las nood imetlevad ennast isekeskis teiste meediate kaudu. Vanem Tiisler lubas (eetrisse) ebasobiva kommentaari noorema Tiisler'i ja Wierer'i intervjuu asjus, labane. Aeg-ajalt kipub too mees hoogu sattuma. Ülekanne katkestati kohaliku lobaga just asjaosaliste (st. võistlejate) intervjuude alguses ja 5 minutit enne ajakava lõppu. ERR oma täies! Tundub, et pole seal kedagi, kes suudaks selliseid otseülekandeid normaalselt kavandada ja ka läbi viia. Ehk Osila suudab vähemasti eesti keelt normaalselt kõneleda. Kuigi - kui orgunn telepildi asjalikkuses oleks parem "kellast kellani" rahvusvaheline telepilt, kohale ei ole vaja kedagi segama saata, siis see kaadritagune mula ... nojah, seda tuleks neile ehk õpetada, tuleks!, hoidumaks labasustest, "siis"itamistest jm-st.

Meeste teade. Jällegi alguses täisekraanil jutuvada. Ning stardinimekirja ajal oli vaja manada ekraanile 4 nägu, pikalt neid seal hoides. Miks te ei võiks neid nägusid esitleda selle loba ajal alguses, selle asemel, et nooremat Tiisler'it seal kuvada vahutamas. SIIS ja SIIS hakkas taas kõrva. Ja need mõttetud niutsud katsid aeg-ajalt ka olulise info. Ja lõpuminuteil taas mula täisekraanil rahvusvahelise telepildi asemel.

"Pärapidaja."

22.01.2021

Antholz-Anterselva. Meeste individuaal. Alguses taas tühi mula. Mitte midagi sellist, mida ei oleks saanud Tallinn'ast teha (~ mulada), kui va. segada treenerit, jah. See Ader "päästis" stardinimekirja vaatamise oma üli-pika tiraadiga samal ajal, tänud. Aga siis näidati nelja nägu täisekraanil taas mõõtmatult kaua rahvusvahelise telepildi ajal, muidugi. Ning lõpus taas intervjuud täisekraanil, no milleks neid maskides nägusid manada, kui oleks asjalikumat pilti näidata, n-s suusatamist, kasvõi kordustes.

"Püsti seistes asub raskuskese kahe jala vahel."

21.01.2021

Antholz-Anterselva. Naiste individuaal. Oh, neetud, muidugi oli vaja (raha raisata ning) saata see ülekandesegaja sinna kohale. Koroona järele. Alguses kohe 5+ minutit mula. Tallinn'as on platsis põhi-"siis"itaja "kuusik". Ja intervjuu treeneriga üle terve ekraani, selle asemel, et rahvusvahelist telepilti näidata. Ja, muidugi, stardinimekirja ajal oli vaja tervele ekraanile neli kohalikku nägu ilutsema manada! Ajab tigedaks see "professionaalsus". Ja pikalt hoiavad nad ka neid ilutsejaid seal ekraanil. Muidugi, ega see vanem Tiisler "siis"itas ka, et anna minna! Ning mõttetuid niutsumisi on ka vaja ekraanile tuua! See ERR on ikka jama, selles osas. Milleks seda treeneri pilti sootuks näidata, kui vaid jutt.
Arusaamatu, vanem Tiisler annab oma isiklikke tervitusi otse-eetris. Kellelegi Urmas'ele Tartu's Savi tn-lt, mh. "Professionaalne" tõesti.
See "siis"itaja: a'la "meile teeb heameelt, et Hanna Oeberg liigub aeglase(ma)lt kui [...]", ei-ei, meile teeb heameelt, et "[...] liigub kiiremini kui Hanna Oeberg". See esimene on teise halvustamine v halva soovimine. "Meile" on tinglik, mulle meeldib Oeberg enam kui [...]. Sellist teiste halvustamist kostus veelgi. Ja see haiglane sebimine, et kas keskit "meie" saab mass-starti!, no tõesti.
Taas lõpetati ülekanne lausa 10-kond minutit varem kui meie TV kava sedastas, mula lõpus, aga ei mingit ... autasustamist vms.

17.01.2021

Oberhof. Meeste mass-start. Õnneks ei olnud seekord pilte stardinimekirja esitamise ajal näidata. Küll aga need mõttetud ekshibitsionistid oma siutsumisega oli vaja ekraanile manada.

Naiste mass-start. Nõmedad siutsumised ikka ekraanile. Ja milleks seda siinse võistleja pilti tervel ekraanil ja endiselt ... terve igaviku! Neetud, esimesel laskmisel, selle asemel, et liidreid näidata, keriti graafika, kus siinse tulemus paistis, no kuulge! Samuti, 4 minutit lõpuni, aga oli vaja lõpetada, kuigi polnud finisis kõik. Ma'i tea, mis neil seal ERR'is viga on! Alustavad oma 10-15 minutit varem, mulavad niisama, kuulavad omaenda häält, aga võistlust lõpuni näidata ei taha, isegi kui eetriaega on! Ja kui saaks selliselt, et ka meie vene poisid kommenteeriksid ja seda lastaks teise häälekanalina ning kindlasti tuleks panna ka selline variant, kus vaid kohalik heli, st. sealne, et saaks loobuda sootuks sellest jamast, mis kohati kostub ... ja lisaks paistab. See Twitter'i toomine ekraanile oma lamedustega ... jäkk! ... Ajab tigedaks. Eurosport, siit ma tulen!
Nojah, kommentaatorid on üldiselt olnud rahuldav!, kui nad just oma keelt parasiitsõnade jms. lapsuste osas jälgiksid. Samuti, saagem aru, et ei maksa liiale minna ka oma oleksite jms-ga. Ning, leian, et siinsed siinseteks, aga sport ikka eelkõige!

16.01.2021

Oberhof. Naiste teade. Nojah, alguses mingi hoopis ... jama, kontekstis jama, samas, hiljem lõpuni ei saanud ülekannet näidatud! Jah, nirult plaanitud. Samuti see säutsuniru ja alguses stardinimekirja ajal/peal fotode esitamine!

15.01.2021

Oberhof. Meeste teade. Täisekraanil ja suht pikalt mingid fotod. Samuti, seekord risustasid ülekannet siis ka mingid "siutsud".

14.01.2021

Oberhof. Naiste sprint. Endiselt vaja stardinimekirja ajal näidata üle terve ekraani kohalike nägusid! Jah, Saksa rezii jätab endiselt soovida, uskumatu.

13.01.2021

Oberhof. Meeste sprint. Vot ei tea, mitu "siis"i mahub ühesse lausesse! Muidugi, stardinimekirja ajal vaja näidata üle terve ekraani nägusid! Jah, Saksa rezii ikka suvaline.

10.01.2021

Oberhof. 2x2 sega ja 1x1 sega. "Siis"itamine endiselt seal. Rezii jättis ka endiselt soovida, sakslaste poolelt. Samuti, hakkab kohati kõrva, et kommentaatorid soovivad osadele (teiste suhtes) halba. Kindlasti kogemata, elades kaasa "omadele", aga kommentaar peab olema neutraalne. Samuti, kui mainitakse seda eestlaste 2. kohta eelmisel suusa-aastal, siis peaks alati juurde lisama, et see saavutati väga "hõredas" konkurentsis ja oli pigem "tehniline erand" kui midagi reeglipärast. Oleme ausad nii enda kui teiste suhtes.

09.01.2021

Oberhof. Naiste jälitus ja meeste jälitus. Nojah, seda fotot oli vaja pikalt esitada taas üle terve ekraani ja stardinimistu esitamise ajal rahvusvahelises telepildis. Oli vaja! Miks mitte pisike(sed) pilt (pildid) ekraani nurgas, ah!? "Siisi"itamine ja eks neid "parasiitsõnu ja -väljendeid" teisigi, harige ennast! Telerezii "üllatas" seekord mingi kahese nurga all pildiga, mis ei lasknud kumbagi sootuks vaadata, veel hullem kui siinsete ekraani kaheks jagamine. Seekord siis kribu ja veel nurga all ka, suur tänu! Ning, planeerigem ülekannete aega selliselt, et saaksime näha ning kuulata ka intervjuusid ja autasustamist. Ning igasugu videote jms. vahepalasid vaadake ise või kandke spordiportaali, kui need kipuvad segama vahetut ülekannet.

08.02.2021

Oberhof. Naiste sprint, meeste sprint. Õnneks ei olnud ERR'ist kedagi seal segamas ja see kajastus ka selles, et ülekandes rohkem asjalikkust, st. nägime rahvusvahelist telepilti, teiste sõnadega suusatamist jama asemel. Muidugi, neid siinsete pilte üle terve ekraani "pool tundi" hoida, see on liiast. Sealjuures, see "siis"itamine hakkab valusalt kõrva, eriti sel "kuusik"ul, kuigi noorem ... see ooperilaulja, sel ka, aga peaks olema proff. Väga jättis soovida ka rahvusvahelise telepildi rezii, uskumatult niru - graafika puudu, valed pildid valel ajal, võistluse "unustamine" jne. Seni sel perioodil niruim ülekanne, reziid silmas pidades.

Aga ... meie Tiril võitis ja Boed ka, tubli!

20.12.2020

Hochfilzen. Meeste mass-start ja naiste mass-start. Muidu ok, aga ikka vaja varem lõpetada, teises ülekandes oli lausa 8 minutit lõpuni, aga ei miskit, ikka katkestati. Kuramus, alaku kasvõi vahetult enne starti ja näidaku lõpuni, so. 15 minutit saaks varu. Nagunii on 5 minuti jooksul alguses suht mõttetu m..a, ka see 5 minutit lõpus oleks rohkem abiks. Raha pole? Ärge saatke sinna neid kujusid puhkusele ja segama ülekannet, see esiteks, teiseks, "maas vedelevat" raha on piisavalt – n-ks terve Kadriorg on mõttetuid täis, huh, milline raha oleks võtta! Ja-jaa, selleks peame veel pingutama.

19.12.2020

Hochfilzen. Meeste jälitus ja naiste jälitus. Muidugi, siinse osaleja pilti näidati ekraanil oma minuti jagu! Esimeses ülekandes oli 5 minutit lõpuni aega, aga oli vaja katkestada.

18.12.2020

Hochfilzen. Naiste sprint. Endiselt ei keskit seganud ülekannet kohapealt. Ega naiste sõitu. Muidugi, taas ei saadud etappi näidata lõpuni, no ei!, seekord ajakava ka, aga planeeritakse endiselt kui viimased koid (liblikat silmas pidades).

17.12.2020

Hochfilzen. Meeste sprint. Muidu suht ok, kui et see "siis"-itamine ning ekraani kahestamine välja arvata. Vanem Tiisler hakkas ka kohati "siis"-itama.

13.12.2020

Hochfilzen. Naiste jälitus. Muidugi, algus nagu ikka, mingi mula ja intervjuu alguses, mis kattis muu. "Õnneks" ei olnud kohalikke, seega kellegi pilt ei katnud stardinimekirja ning hea ja rahulik vaadata samal eel nimetet põhjusel. Kui et kellegi kommentaatori "siis"-itamine ei hakanuks valusalt kõrva. Ei, see ei olnud vanem Tiisler. See teine. Kuigi oma 4-5 minutit ülekande lõpuni, ikka oli vaja Roeiseland'i intervjuu poolelt sõnalt katkestada. Meest teade. Seekord said nad mula ja kohalike piltidega katta stardinimekirja, nagu kombeks. Ja vahepeal segati ka mõttetute lülitustega, mis ahendasid põhivõistluse vaatamise poolele. Lisaks, no, see "siis"-itamine.

"Kuusik on koos", "kuusik arendab tempot", "kuusik ...", "kuusik ...", "kuusik ...".

12.12.2020

Hochfilzen. Naiste teada ja meeste jälitus. Ikka algul see mula-pilt (sh-s intervjuu) katab osa ülekandest, samuti nende siinsete fotode ekraanile manamine stardinimekirja ajal, puhas lollus. Kui just peate, siis laske seda enne rahvusvahelise kande algamist. Ning vahepeal on vaja intervjuutada, no milleks. Isegi kui ekraan kaheks, siis ei näe kumbagi. Seda pisikese ekraani mula võib ju lasta tagaplaanil, aga näidakem ülekannet. Ja keda peaks huvitama vaadata, kuhu see mööda laskis. Ning maskis nägu ei ole kaugeltki mõtet ekraanile manadagi mitte. Idee - kui just tahate ennast-imetlevalt mulada, siis laske seda oma spordiportaalis, ribadeks.

11.12.2020

Hochfilzen. Naiste sprint. Muidugi oli see noorem Tiisler komandeeritud kohale, ma'i saa aru, milleks! Segab nii ülekannet kui sealseid treenerit ja võistlejaid. Ja seda veel koroonaajal, silmas pidades reisimist. Terve mõistuse vastane! Selle mula nahka läks ja läheb ka osa telepildist, st. sellest pildist, milleks me seda vaatame, pole me ju kogunenud, et vaadata (antud juhul ka maskis) mulavaid nägusid, mula saab lasta ekraani taga. Kui just peab mulama. Ning, otse muidugi, oli vaja kohalikke nelja näidata taas täisekraanil stardinimekirja tutvustamise ajal. Selle neli nägu oleks saanud ju Tiisler'i mula ajal ekraanile paisata.
Jah, kahju, et siinsed piigad põrusid taas, eriti Tuuli'st, kuigi mina elan kaasa suuskamisele tervikuna ja esi-lemmikud on mujalt, aga ... jälituses saab vaadata suuskamist, mitte kuulata (~ vaadata) mula kohapealt.
Muidugi, seekord tegi ka kohalik rezisöör mitmeid apsakaid, kui ei näidatud oluliste tegijate starte ja - mis olulisem - laskmist ega finisit. Viimane "magati maha" ka Alimbekava osas, kes juba tolleks hetkeks oli ilmselge poodiuminõudleja, hilisem võitja.

Meeste sprint. Muidugi, muutuseta, ikka mula ja maskis näod ülekande ajal.

"Trahviringi läbimise aeg sõltub sellest, kui kiiresti keegi sõidab."

06.12.2020

Kontiolahti. Seekord suutsid siinsete pildid enam-vähem enne tõelise ülekande algust ära näidata. Kahtlustan, et järgmisel nädalal saadavad nood omasid koroonat püüdma kohale. Aru andmata, kui palju need kohale saadetud "reporterid" segavad nii ülekannet kui ka ilmsesti meie suusatajaid jt. seal.

Eckhoff'i osas heameel, tõesti! See kulus talle "marjaks ära" ka, hooaja varasem pole olnud just (eriti) märkimisväärne.

05.12. 2020

Kontiolahti. Meeste jälitus. Algul mulasid ja näitasid suusastaadioni ja siis "ärkasid" Boe intervjuud ja seda siinset nägu näitamaks, rahvusvaheline ülekanne juba käis, on ikka profid pilditegijad, no tõepoolest. Naiste teate ajal suutsid omad pildid enne ülekande ametlikku algust ära näidata.

03.12.2020

Kontiolahti. Meeste sprint. Lausa lust vaadata! Ka nende kolme pildid sai näidatud segamata olulist infot. Eks see kommentaar oli kuis oli, rahuldav. Nii jätkata. Ja ei ole vaja sinna kohale keskit saata. Pean silmas edaspidiseid etappe. Kuigi, jah, ilmselt ei suudeta vastu panna reisimiskihule. Televaatajale tuleks igas mõttes odavam ja parem (!), kui nood (reporterid jms.) püsiksid kodukamaral. Muidugi ei saa mainimata jätta, et lõpuni ei suudetud võistlust näidata, hoitakse kopikat kokku planeerimisel, pigem jätta komandeeringud ära ja näidata võistlused soliidselt lõpuni.

Jah, oli selgelt näha, millest televaataja ilma jääb, kui miskit sellid kohale saadetakse ja nende näitamisega aega täidetakse!, selle asemel, et rahvusvahelist telepilti (~ suusatamist) näidata.

"Esikuuikus kaks Boe'd ja üks Dale."

29.11.2020

Kontiolahti. Alguses ja ka lõpus ikka tühi jutt ja raha raiskamine. Stardinimekirja ajal üle terve ekraani kohalike pildid! Seega, spordisõbral oluline info vaatamata. Vahepeal kommentaarid ka täisekraanil. Poolekraanil ka (peaks ostma seina suuruse teleka, et seda poolkribu seletada!), aga miks näidata neid maskis nägusid, see peaks jääma ekraani taha, see jutt, oma valdavas osas, vähemasti niipea, kui tõesti EI OLE miskit/keskit näidata. Tuuli Tomingas tegi fantast sõidu, tubli!, tubli, aga siis "keeras" ERR sootuks ära, üle ekraani pilt ja mula ja lollid küsimused, unustati sootuks, et võistlus ju käib.

"Kes tahab Boe'd edestada, peab teda võitma."

28.11.2020

Kontiolahti. Ülekandes pole suurt midagi muutunud, ikka näidatakse keset stardiprotokolli siinseid nägusid, tõsi, seekord ühel lehel, aga segab seegi kogu võistlejaskonnaga tutvumast. Samuti, kaks selli kohal ning tühi jutt alguses ja lõpus ja vahepealsetes kommentaarides näidatakse asja-eest-teist taga ülekande asemel maskis nägusid! Oo, miks ometi! Samuti, kahtlen, et oli vaja sinna keskit kohale saata. Milleks raha raisata!? Kui, siis nende suunamise asemel näidake ka autasustamisi nagu teeks iga korralik (~ loe: vaatajast lugupidav) TV! ... Eurosport, siit ma tulen!

Päeva tsitaat – "Gröönimaa on Euroopa suurim riik".